Äitinä tuntuu, että vauvoille ja lapsille suunnatuissa tuotteissa on oma hintalisänsä. Lapselleen haluaa tietysti parasta mahdollista, mutta olisi kiva tietää myös mistä on maksamassa. Laadusta, kotimaisesta tai lähellä tuotetusta, kun maksaa mielellään vähän enemmän.

Keskimäärin vauvauinnin voisi sanoa maksavan 16-20e/krt ja perheuinnin 18-25e/krt, missä vauvauinti sisältää kaksi aikuista ja yhden vauvan ja perheuinti myös muut vanhemmat sisarukset. Vauvauintia puolestaan tarjoavat niin uimaseurat, yritykset kuin muutkin järjestöt. Aina paras ei ole monen uimapaikan ja -ajan omaava yritys vaan paikallisesta pienestä tai suuresta uimaseurasta voi saada vesimaailmaan hyvän alun. Hyvä on muistaa, että uimaseurat tekevät pitkäjänteistä ja konkreettista työtä uinnin opettamisessa vauvasta vaarin – seuroissa raha menee kiertoon lasten ja nuorten urheilun tukemiseen (mm. mahdollistaa mm. harrastusmaksujen pitämisen alempana).

Vauvauinnissa altaan lämmittäminen ja puhdistaminen tuo lisäkuluja uimapaikalle (kaupunki / yksityinen järjestäjä). Vauvauinnissa veden on oltava vähintään 32-asteista ja veden puhtausarvojen myös vauvauintiin soveltuvat. Tästä johtuen vauvauinnissa altaan vuokra on n. 7-kertainen tavalliseen vuoroon nähden (Vantaan kaupunki, 2012). Hinnasta huolimatta vuorojakaan ei ihan helposti saa ja ne monesti asettavat tiettyjä aikarajoituksia. Vauvauintiahan tyypillisesti pidetään aamuisin, jolloin vesi on puhtainta. Veden puhtaudesta ja veden puhdistamisesta uimahallissa on tulossa erikseen oma juttunsa myöhemmin. Sitä ennen asiaa valottaa hyvin SUH.

Toinen iso kustannuserä on ohjaus. Vauvauintiohjaajan kouluttaminen on kallista ja pitkäjänteistä, eikä ihan kuka tahansa pääse vauvauintiohjaajaksi. Päästäksesi vauva- ja perheuintiohjaaja koulutukseen täytyy ensiksi käydä Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) uimaopettajakurssi, mikä kustantaa tällä hetkellä 380e. Uimaopekurssi on kolmen viikonlopun (100h) opetuspaketti, jossa keskitytään uinnin ohjaamisen lisäksi myös tekniikan opettamiseen ja oppimiseen. Vastaavasti SUH:n järjestämä vauva- ja perheuintikoulutus on kustantaa tällä hetkellä 280e ja on kestoltaan 50 h, jonka lisäksi tehdään vähintään 5 x 2 h harjoittelujakso eri vauvauintipaikoissa. Tämän koulutuspaketin kahlattua pitää sen näkyä pikkuisen myös ohjaajan palkassa, koska osaamista on monelta osa-alueelta vahvistettu takaamaan turvallinen toiminta vedessä.

Oman lisäkustannuksensa ja haasteensa tuovat vajaat ryhmät tai poissaolot. Monessa vauvauintipaikassa hyvitetään poissaoloista tietyn ajan jälkeen lääkärintodistusta vastaan. Näin pitkässä korvakierteessä ei menetä rahojaan vaan saa ne takaisin, vaikkakin yksittäisistä poissaoloista ja lomamatkoista korvausta ei saisikaan. Ryhmät ovat helposti myös vajaita ihan luonnollisen vauvauintikierron takia. Tyypillisesti tätä harrastetaan vauvan ensimmäinen vuosi, jonka aikana uimahallissa uimista ei puhtauden takia vielä suositella. Näin ollen kesken kauden lopettaminen ei ole mitenkään poikkeavaa. Tietysti jokaisella perheellä on omat syynsä lopettamiselle ja aina vauvauinti ei myöskään sovellu kaikille vauvoille. Vaikka ryhmät eivät välttämättä ole aina täysiä, täytyy kiinteät kustannukset (eli uimahallin vuokra ja ohjaajan palkka) maksaa, mikä voi syödä kannattavuutta tai tehdä toiminnasta kannattamatonta.

 Tietysti hintaan vaikuttaa paljon myös itse järjestäjä, ajankohta ja uintipaikka. Uimaseurat tyypillisesti tarjoavat vauvauintia mahdollisuuksien mukaan muun uintiopetuksen lisänä, eräänlaisena palveluna – osana uimarin polkua. Mahdollinen voitto käytetäänkin lasten ja nuorten harrastetoiminnan tukemiseen – yrityksessä voitto käytetään muuhun. Paremmasta uintiajankohdasta ja -paikasta voi myös joutua maksamaan enemmän – tämä voi tietysti tarkoittaa sitä, että valitsee esim. halvemman tai kalliimman toimijan välillä riippuen oman perheen tarpeista.

Huolimatta siitä, minkä uimaseuran tai yrityksen vauvauintiin ilmoittautuu ei kannata tuijottaa muutaman euron hintaeroa kertamaksuissa. Valitse se oman perheesi kannalta sopivin laadusta tinkimättä. Muista, että uimaseuran vauvauinnissa vanhemmat ja lapsi saa hyvät lähtökohdat uinnin oppimiseen ja sen opettamiseen. Uimaseuroissa vauvauinti on luonnollinen jatkumo muun uintiopetuksen rinnalla – osa uimarin polkua! SUOSI siis paikallisia UIMAseuroja!